MINDEN AUTOMATÁT BE KELL JELENTENI A NAV-HOZ? A ZSETONOS AUTOMATÁKAT NEM.

Szerző: | 2019. jún 4. | CSOCSÓ KIRÁLY HIREK

Bejegyzésemben pontosítani szeretném a kialakult helyzetet és hogy mit tud tenni, ha valaki nem szeretné bejelenteni a pénzérmével működő automatáját az adóhatósághoz. Már most látom, hogy a bejegyzést később frissíteni kell.

Oldalunkon a zsetont és a hozzá tartozó előlapok részletes információit itt találja: Játékgép alkatrészek

Oldalunkon az érmevizsgálók zsetonos átalakításának részletes információit itt találja: Játékgép javítás, szerviz

Az automata fogalma sok eszközt takar. A képen ügyességi sport automaták láthatóak.

Az automata fogalma sok eszközt takar. A képen ügyességi sport automaták láthatóak.

AZ AUTOMATA FOGALMA

Magától működő (szerkezet, gép). Emberi kiszolgálás, irányítás nélkül mozgó, működő (készülék, gép, rendszer). (Forrás – WikiSzótár.hu)

Bank- , étel- , ital- , automosó- , parkoló- , játék-, ügyességi-, távcső automata. Ki tudja még mennyi és milyen eszközökre modjuk, hogy automata? Látható, hogy az automata fogalma sok eszközt, gépet magában foglal.

Ebben a bejegyzésben a játék- és ügyességi automatákkal foglalkozunk.

AZ AUTOMATÁK BEJELENTÉSÉNEK, REGISZTRÁCIÓJÁNAK JOGI HÉTTERE

Az online pénztárgépek és az étel- és italautomaták sikerén felbuzdulva még több tranzakcióra szeretne rálátni az adóhatóság, ezért az év közepéig minden kezelőszemélyzet nélküli automataberendezést regisztrálni kell a NAV-hoz.

Egyenlőre azt nem látni pontosan, hogy ez az adózási körbe történő online bevonás szélesítéséről szól vagy egy felmérés arra vonatkozóan mennyi automata található az országban.

Az online rendszerbe egyébként is nehézkesen lehetne bevonni a csocsó vagy biliárd asztalokat, mert ennek az egységnek a beépítése a szerkezetükből adódóan szinte lehetetlen.

A KEZELŐSZEMÉLYZET NÉLKÜLI ATOMATÁKAT BE KELL JELENTENI AZ ADÓHATÓSÁGHOZ

A Magyar Közlöny 2019. április 10-én közzétett 62. számában kihirdetésre került az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról a 2019. évi XXVI. törvény, mely módosította az Art. kezelőszemélyzet nélküli automatákra vonatkozó rendelkezéseket. Az adóhatósághoz történő bejelentési kötelezettség kiterjed minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezésre, ami termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál.

Az automata berendezést üzemeltető adózó köteles a jogszabályban meghatározott adattartalommal, automata berendezésenként a NAV-hoz elektronikus úton kell bejelentenie:

  • az üzemeltetés megkezdését, legkésőbb az üzemeltetés megkezdését megelőző napon,
  • az üzemeltetés szüneteltetésének megkezdését és befejezését legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének, illetve befejezésének napján,
  • az üzemeltetés megszüntetését, legkésőbb az azt megelőző napon,
  • az üzemeltetésnek az adózó érdekkörén kívül eső okból bekövetkezett megszűnését, legkésőbb az üzemeltetés megszűnésének napján, valamint
  • haladéktalanul, a jogszabályban meghatározott adattartalomban bekövetkezett bármely változást

Ebből is látszik, hogy az automata bejelentése, regisztrációja nem egy egyszerű folyamat és folyamatos figyelmet és időt követel.

A KEZELŐSZEMÉLYZETTEL RENDELKEZŐ AUTOMATÁKAT NEM KELL BEJELENTENI, REGISZTRÁLNI AZ ADÓHATÓSÁGHOZ.

Kezelőszemélyzettel rendelkező automatának számít az az automata amelynél a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének megtérítése nem az automatán kersztül történik.

Ilyen a zsetonnal működő automata. A zsetonnal működő automaták esetében a működésükhöz szükséges zseton a kezelőszemélyzettől lehet megvásárolni. A zseton pénzbeli ellenértékét nyugtaadási kötelezettség terheli, ezért az online pénztárgépbe beütésre kerül, vagy nyugta készül róla.

Ezen kívül még más fizetési megoldással ellátott automaták is kezelőszemélyzettel ellátott automatának számítanak, Például az olyan biliárd asztalok amiknél az elszámolást az úgynevezett balltimer-ek végzik.

INGYENES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ AUTOMATÁK

Azokat az automatákat melyek ingyenesen nyújtanak szolgáltatást szintén nem kell bejelenteni az adóhatóságnál.

MIT LEHET TENNI, HA NEM SZERETNÉ REGISZTRÁLNI AZ AUTOMATÁT AZ ADÓHATÓSÁGNÁL?

Amennyiben egy pénzérmével működő automata tulajdonos nem szeretné vállalni a hatósági ügyintézés nehézségeit és bejelenteni az automatáját az adóhatósághoz vagy egy biztonságos megoldást keres az automata feltörésének megakadályozására.

Ezekre a problémákra az érmefogadó zsetonos átalakítása lehet a megoldás.

Az átalakítás után a zsetont a pultnál vagy a recepción lehet megvásárolni a kezelőszemélyzettől.

ÉRMEFOGADÓK, ÉRMEVIZSGÁLÓK ZSETONOS ÁTALAKÍTÁSA

Szervizünkben rövid határidővel vállaljuk az elektronikus és mechanikus érmevizsgálók átalakítását zseton elfogadására.

Az átalakításhoz szükséges egy előlap, hogy az érmebedobó nyílásba ne lehesen bedobni más érmét csak a zsetont, valamint a hozzá tartozó zsetont. Oldalunkon ezt itt találja: Érmevizsgáló zsetonos átalakítása

Előlapokkal rendelkezünk Magyarországon legnépszerűbb játék és ügyességi automatáihoz, csocsó asztal, darts, biliárd, léghoki, boksz gép stb. Oldalunkon ezt itt találja: Zseton előlap

Előlapok a népszerű gyártók automatáihoz. 

Az Euro-darts vagy a Modernova ( Club darts, Liga darts) darts gépei.

A Garlando, Sardi vagy FAS csocsó asztalai.

ZSETON ÉRTÉKESÍTÉS

Az átalakított érmevizsgálókhoz zsetont is kínálunk, így azonnal használhatóak az átalakított automaták.

Oldalunkon ezt itt találja: Zseton

A zseton méretének és formájának kiválasztásánál szerepet játszott a Forint érmék formája és mérete, hogy minimálisra csökkentsük a csalás és manipuláció esélyét.

Automata zseton
Automata zseton
Call Now Button

Pin It on Pinterest

Ossza meg!