A CSOCSÓ JÁTÉKSZABÁLYAI

Ebben a bejegyzésben a játék rövid és hosszú játékleírását olvashatja. A bejegyzés segít eldönteni, hogy melyik játékot válassza rendezvényre, tartós bérlésre vagy üzemeltetésre. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Csocsó asztal

A JÁTÉK RÖVID LEÍRÁSA, CÉLJA

A játékosoknak, fém rudakhoz erősített bábukkal az ellenfél kapujába kell juttatni a labdát. Az a csapat nyer (piros vagy kék) aki eléri a legtöbb gólt.

A csocsó asztalok üzemeltetésben egy vendéglátó egységben
A csocsó asztalok üzemeltetésben egy vendéglátó egységben

RÉSZLETESEN

A JÁTÉK CÉLJA

A játék célja, hogy a fém rudakhoz erősített bábukkal az ellenfél kapujába juttassuk a labdát.

ALAPSZABÁLYOK

Néhány alapvető szabályt illik ismerni, még mielőtt játszanánk szórakozóhelyeken, kocsmákban. A szabályok tiltják a 360 foknál nagyobb forgatást, vagyis a „pörgetést”, de az egy teljes kört leíró fordítással történő lövések engedélyezettek. A másik fontos szabály a kezdésre vonatkozik. Itt megegyezés alapján az ellenfelek eldönthetik, hogy a labdának a bedobás után a szemközti falat kell elérnie a szerezni kívánt gól előtt, vagy az a csapat/játékos kezd, aki a gólt kapta. Amennyiben ez lesz a kezdő labda, az ellenfelek megegyeznek, vagy pénzérme feldobásával eldöntik a kezdés jogát.

A JÁTÉK KEZDÉSE

A játék elkezdéséhez egyszerűen be kell dobni a labdát az asztal oldalán található lyukon (ezt teszik általában szórakozóhelyeken, kocsmákban található asztaloknál), vagy kézzel is behelyezhetjük a labdát az egyik középső soron lévő bábu (játékos) lába alá (ezt szokták tenni a versenyasztaloknál).

KI NYERI A JÁTÉKOT?

A játékot az nyeri, aki előbb elérte az előre meghatározott gólszámot. Ez versenyeken 5 gól, de nem egyetlen játszma dönti el, hogy ki a nyertes (5 mérkőzésből 3, ill. 3-ból 2). Kocsmákban változó: a nyertes csapatnak – ha az asztalnál marad – fogadnia kell a kihívásokat. Amennyiben a kihívó fél eléri az 5 gólt, megnyerte a játszmát, valamint, ha az eddigi nyertes csapat eléri a 6 gólt, ismét győzött (ezekben az asztalokban 10 labda található). Mivel napjainkban előfordul, hogy a játékosok úgy szereznek gólt, hogy a labda a kapuból visszapattan, ezért a szabályokat úgy módosítják, hogy a kihívott csapatnak min. 2 gól előnnyel kell nyernie, ami normális esetben 6-4.

HOGY LŐJÜNK MINÉL TÖBB GÓLT?

A játék fejlődése során a játékosok többféle módszert fejlesztettek ki a gólok megszerzésére, ezek közül a legelterjedtebbek a Snake shot, Pin shot, Pull shot és a Push shot.

CSOCSÓ ASZTAL MÉRETEK, LEÍRÁS

Különböző méretű asztalok léteznek; a szabvány méret a 120 cm hosszú és 61 cm széles asztal. Általában 8 sornyi bábu található. A bábuk készülhetnek műanyagból, fémből, fából, és néha akár szénszálas anyagból is. A bábuk fém rudakhoz vannak erősítve. A csapat állhat 1 vagy 2 emberből, akik a 4 sornyi játékost irányíthatják.
Balról jobbra haladva a sorok:
1. sor Saját kapus 1 bábu (néha 2 vagy 3)
2. sor Saját hátvédek 2 bábu (néha 3)
3. sor Ellenfél támadósora 3 bábu (néha 2)
4. sor Saját középpályások 5 bábu (néha 4 vagy 6)
5. sor Ellenfél középpályásai 5 bábu (néha 4 vagy 6)
6. sor Saját támadósor 3 bábu (néha 2)
7. sor Ellenfél hátvédjei 2 bábu (néha 3)
8. sor Ellenfél kapusa 1 bábu (néha 2 vagy 3)
A játék játszható párban is: négy ember, mindkét oldalon kettő-kettő, így a páros egyik fele irányítja a hátsó két sort a védelmet alkotva, míg a másik a két első sort irányítva alkotja a támadó szerepet.

MI KELL MÉG HOGY NYERJÜNK?

A profi játékosok segédeszközöket is használnak, amelyekre szigorú szabályok vonatkoznak. A segédeszközök a felgyorsult játékhoz való alkalmazkodást segítik elő. Ezek főként a kéz tapadását biztosítják a játékkarokhoz, elősegítve a pontosabb lövéseket, és megakadályozva a kellemetlen pillanatok kialakulását, amikor a kézfej lecsúszik a karokról.

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button