A 9-ES POOL BILIÁRD JÁTÉKSZABÁLYAI

Ebben a bejegyzésben a játék rövid és hosszú játékleírását olvashatja. A bejegyzés segít eldönteni, hogy melyik játékot válassza rendezvényre, tartós bérlésre vagy üzemeltetésre. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Biliárd asztal.

A JÁTÉK RÖVID LEÍRÁSA, CÉLJA

A játékosok egy dákó segítségével a saját csoportjukba tartozó golyókat (tele vagy csíkos) egymás után a lyukakba gurítják (célgolyót és a lyukat megmondva), majd utolsónak a fekete, 8-as golyót (megcélzott lyukat megmondva). Az a játékos nyer, akinek ez sikerül.

A biliárd asztal a munkahelyi rekreácíót is segíti
A biliárd asztal a munkahelyi rekreácíót is segíti

RÉSZLETESEN

Az itt olvasható biliárd játékszabályok megfelelnek a hivatalos szabályoknak, de elsősorban hobbijátékosoknak íródtak, ezért bizonyos részletekre nem térnek ki.

A pool biliárd elnevezés egy gyűjtőnév, mely többféle biliárd játékot foglal magába.

A 9-ES POOL SZABÁLYAI

A pool biliárd játékok családjába tartozó 9-es pool a 8-as játéknál kevésbé ismert, elsősorban a profik körében népszerű, pedig nagyon élvezetes játék.

KI KEZDI A JÁTÉKOT?

A kezdés jogát a játék hivatalos szabályai szerint a golyók felrakása előtt tempólökéssel szokás eldönteni. Ez azt jelenti, hogy a két játékos a biliárdasztal egyik végéről közel egy időben meglök egy-egy golyót, megcélozva a szemközti mandinert. Akinek a golyója visszaérkezve az asztal végéhez közelebb áll meg, az eldöntheti, hogy ő maga, vagy a másik fél kezdje a játékot.
Akinek a golyója érinti az oldalsó falat, vagy lyukba esik, esetleg átmegy az ellenfél térfelére, az elveszti a tempólökést, tehát a kezdés jogának eldöntése ekkor is a másik játékost illeti.

Általában csak az első játékkezdést szokták a fent leírtak szerint eldönteni, utána felváltva kezdenek a játékosok.

A BILIÁRDGOLYÓK FELRAKÁSA

A játékban az 1-től 9-ig számozott golyók, illetve a fehér golyó vesz részt.
A hobbi biliárdasztalokon általában két pont van jelölve a posztón. Az egyik a kezdőpont (homlokpont), a másik az úgynevezett tőpont.
A kilenc célgolyót rombusz alakban kell elhelyezni, úgy, hogy az 1-es golyó álljon a rombusz elején, a tőponton. A 9-es golyó a rombusz közepére kerül.
A többi golyót véletlenszerűen kell elhelyezni a rombuszon belül.

A KEZDŐLÖKÉS

Ha eldöntöttük ki kezd és felhelyeztük a biliárdgolyókat, akkor jöhet a kezdőlökés. A fehér golyót tehetjük a kezdőpontra (homlokpontra), de a homlokvonal mögött, a homlokmezőben bárhol elhelyezhetjük. A hobbiasztalokon általában nem jelölik a homlokvonalat, ezért azt akár mi magunk is felrajzolhatjuk. A homlokvonal a kezdőponton halad keresztül a biliárdasztal szélével párhuzamosan.
A kezdőlökés akkor helyes, ha legalább egy golyó lyukba esik, vagy ha nem esik lyukba golyó, de legalább 4 célgolyó falat érint.

A JÁTÉK FOLYTATÁSÁNAK SZABÁLYAI

Ha a játékosnak a kezdőlökés során sikerült lyukba küldenie golyót, akkor övé a folytatás joga. Ha nem sikerült, akkor a másik fél következik. Ezután lökésenként a fehér golyó mindig a soron következő, legkisebb sorszámú golyóval ütközhet először. A végső cél a 9-es golyó, ha ezt is lyukba tettük, akkor megnyertük a játékot.

Például: Ha a legkisebb sorszámú golyó az asztalon maradtak közül a 3-as, akkor mindenképpen azt kell a fehér golyónak először megérintenie, de nem feltétel, hogy ez a golyó kerüljön lyukba.
Ha a meglökött 3-as golyó eltalálja a 7-est és az kerül a lyukba, az nem számít hibának. Sőt ha így küldjük lyukba a 9-es golyót, akkor is megnyerjük a partit.

HIBÁK MELYEK ESETÉN A FOLYTATÁS A MÁSIK JÁTÉKOST ILLETI

A 9-es golyó szabálytalanul lyukba kerül, vagy kiugrik az asztalról.
A fehér golyó lyukba esik, vagy kiugrik az asztalról.
Bármely más golyó kiugrik az asztalról.
A fehér golyó nem a legkisebb sorszámú golyóval érintkezik először.
Nem esik lyukba golyó, és egyetlen golyó sem érint falat a lökés következtében.
A fentiek esetén a másik játékos következik, méghozzá úgy, hogy a fehér golyót a lökéshez bárhol elhelyezheti a biliárdasztalon. Ha a 9-es golyó kerül le az asztalról, akár kiugrik, akár lyukba esik, akkor a tőpontra kell visszahelyezni. (Vagy ha ez nem lehetséges, akkor ahhoz legközelebb a tővonal mentén. A tővonal a tőpontból indul ki és az asztal végére merőleges.- általában nem szokták jelölni.)
Ha más célgolyó ugrik ki az asztalról, vagy szabálytalanul lyukba kerül, akkor azt nem kell visszatenni.
Ha csak egyszerűen nem sikerül golyót lyukba küldenünk, de egyébként nem követtünk el hibát, akkor is a másik játékos következik, de a fehér golyót nem lehet más pozícióba helyezni a lökéshez.

A „PUSH_OUT” LÖKÉS

A kezdőlökés után közvetlenül, de csak akkor, a soron következő játékos push-out lökést végezhet, amit be kell mondania. Ekkor mindegy, hogy a fehér golyó milyen sorszámú golyót talál el először, és nem számít, hogy történik e falérintés. Ha a lökés következtében bármelyik golyó lyukba kerül, akkor nem kell az asztalra visszatenni, kivéve a 9-est, melyet vissza kell helyezni. Tehát ebben az esetben nem nyerünk, ha belőjük a 9-est.
A push-out lökés után a másik játékos következik, aki eldöntheti, hogy ő maga, vagy az ellenfél folytassa a játékot.
A push-out lökés hasznos, ha nem valószínű, hogy meg tudjuk célozni a legkisebb sorszámú golyót, mert az olyan helyzetben van. Ezzel a lökéssel elkerülhetjük, hogy hibázzunk, és a másik játékost bárhova elhelyezhesse a fehér golyót a folytatásban.

 

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button