A TRAMBULIN TÖRTÉNETE

Ebben a bejegyzésben a játék történetét olvashatja. A játékok évezredek óta jelen vannak az életünkben, kialakulásuk ma már történelem. A bejegyzés megváltoztathatja véleményét a játékról. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Trambulin.

TÖRTÉNELEM

A trambulinhoz hasonló eszköz, vagy játék, legkorábban a mai formájához hasonlóan az Inuitok körében jelent meg, akik elsősorban, mint játékot használták, de valószínűleg életmentő eszközként is szerepet tölthetett be. Az Inuitok rozmár bőr felhasználásával hoztak létre egy trambulinhoz hasonló eszközt, melyet egymás levegőbe való dobálására használtak. Régészek számos piktogramot találtak a mai Kína, Irán és Egyiptom területén, amelyek hasonló eszközöket ábrázolnak. Feltételezik, hogy az ősi civilizációknál jelenlevő trambulinhoz hasonló szerkezeteket rituális célokra használták első sorban, de ugyanakkor életmentő szerepet is betölthettek.
Hasonló játékról lehet még olvasni az európai népeknél is, akik takaróban dobálták egymást a levegőbe.

A trambulin családi napon, gyereknapon, születésnapon, kerti partin mindig jó móka.
A trambulin családi napon, gyereknapon, születésnapon, kerti partin mindig jó móka.

KI HASZNÁLTA ELŐSZÖR?

Hogy kiknél jelent meg leghamarabb ez a fajta játszadozás, vagy eszköz, azt nem tudni, azt viszont feljegyezték, hogy az életmentésre kialakított első mentőhálót a modern időkben, melyet a tűzoltóság is használ emberek kimentésére, azt 1887-ben használták leghamarabb.
Számos plakát, és feljegyzés létezik a 19-dik század elejéről, mely szerint a trambulin a cirkuszi mutatványok segítő eszközévé kezdett válni és egyesek szerint egy ,,Du Trampoline” nevezetű cirkuszi mutatványos ismerte fel azt a lehetőséget, hogy a trambulin mint levegőbedobó eszközt és ugyanakkor kifogó eszközként is használhatnák a mutatványok során, erre azonban nincs bizonyíték. Azt nem tudni pontosan, hogy a trambulin eredete kinek a nevéhez vagy kikhez köthető a legszorosabban, annyi viszont tény, hogy a 19. század elejére a trambulin őseinek tekinthető eszközök egyre gyakoribb használatára számos utalást lehet találni.

 

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button