A SHUFFLEBOARD TÖRTÉNETE

Ebben a bejegyzésben a játék történetét olvashatja. A játékok évezredek óta jelen vannak az életünkben, kialakulásuk ma már történelem. A bejegyzés megváltoztathatja véleményét a játékról. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Shuffleboard asztal.

TÖRTÉNELEM

A 16. századi Angliában, az emberek játszottak egy játékot a csúszó „garas” (groat) – egy nagy brit pénzérmét csúsztattak az asztalon. A játék az úgynevezett „lökd a garast”(shove groat), vagy „csúsztasd a garast”(slide groat). Később, egy ezüst penny-t kezdtek használni, és a játék neve „lökd a penny-t” (shove-penny) lett. A játékot játszották a fiatalok és az öregek egyaránt.

A telepesek magukkal vitték a játékot az amerikai földrészre is a 17. században. A 18. században már az összes amerikai gyarmaton megtalálható volt a shuffleboard játék. A shuffleboard népszerû volt az angol katonák, valamint a telepesek között.

Akkor kezdett nagyobb nyilvánosságot kapni a játék, amikor a New York-i elit a legszebb intarziás szekrényeiket alakították shuffleboard asztalokká és az otthonaikban kezdtek játszani.

A shuffleboard játék nagyon hasonlít a curlingre csak asztalon játszák.
A shuffleboard játék nagyon hasonlít a curlingre csak asztalon játszák.

SZERENCSEJÁTÉK VAGY ÜGYESSÉGI JÁTÉK?

1848-ban, Pennsylvania-ban, egy perben felmerült a kérdés, hogy szerencsejáték vagy ügyességi játék. A bíró döntése megállapította, hogy ügyességi játék a shuffleboard.

NÉPSZERŰSÉG, SPORT

A legnagyobb népszerűségét a 1950-es években érte el a játék. A legtöbb nagy gyártó által támogatott országos versenyeket rendeztek, amelyek egyikén rekordszámú, 576 csapat vett részt.

Nagy nyilvánosságot kaptak a versenyek, amelyeken a versenyzőknek hatalmas rajongó tábora lett. A rajongók hűen követték a játékosokat a versenyekre.

1995-ben létrehozták a Nemzeti Shuffleboard Hírességek Csarnokát (National Shuffleboard Hall of Fame). Az Egyesült Államokban a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

 

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button