A REX ASZTAL TÖRTÉNETE

Ebben a bejegyzésben a játék történetét olvashatja. A játékok évezredek óta jelen vannak az életünkben, kialakulásuk ma már történelem. A bejegyzés megváltoztathatja véleményét a játékról. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Rex asztal.

TÖRTÉNETE

Sajnos a Rex kialakulásáról nem sokat tudunk, csupán néhány feljegyzés nyújt betekintést ebbe a történetbe.

 

A Rex asztal mint klasszikus kocsmai játék.
A Rex asztal mint klasszikus kocsmai játék.

A LEGVALÓSZÍNŰBB EREDET A BAGATELLE

A rex (angolul: bar billiard) nagy hasonlóságot mutat egy Bagatelle nevű biliárd játékkal, mely XVIII. század végétől kezdve igen népszerűnek számított Európa nagy részén, illetve valamivel később Észak-Amerikában is. Feltételezhető, hogy a rex az idők folyamán ebből alakult ki.

A BAR BILLIARD

Az első lényeges információnk az 1930-as évek elejéről származik. Az angol David Gill feljegyzéseket készített egy játékról, melyet Belgiumban ismert meg „orosz biliárd” néven. Az orosz eredet egyáltalán nem biztos, mivel a korabeli Nyugat-Európában igen divatos volt „egzotikus” hangzású elnevezéseket használni. Gill hazatérvén meggyőzött egy Jelkes nevű angliai iparost, hogy készítse el a játék angol változatát, melyet Bar billiard-ra kereszteltek.

REX VERSENYEK

Az első kocsmai bajnokságot Oxfordban tartották 1936-ban, de hamarosan több Angliai városban is rendeztek versenyeket. A későbbi években, főként a világháborút követően már komolyabb bajnokságok is zajlottak, illetve zajlanak mind a mai napig is. A leghíresebb a British Open, mely Jersey-ben kerül megrendezésre minden évben.

Európában a játék több formában is létezik, de az egyes játéktípusok eredete nehezen nyomon követhető. Franciaországban, Olaszországban, Svájcban és szerte a kontinensen különböző variációkkal találkozhatunk. A különbségek a játékszabályokban és magában a rexasztal felépítésében is észrevehetők. Így például eltérés lehet az asztalon elhelyezkedő lyukak számában és elrendezésében, illetve az egyéb használt kellékek kapcsán is.

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button