A DARTS TÖRTÉNETE

Ebben a bejegyzésben a játék történetét olvashatja. A játékok évezredek óta jelen vannak az életünkben, kialakulásuk ma már történelem. A bejegyzés megváltoztathatja véleményét a játékról. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Darts.

A DARTS JÁTÉK LEGENDÁJA

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy angol íjász elhatározta, hogy más módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli „pub” kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a játék.

Darts gép rendezvényen egy szállodában.
Darts gép rendezvényen egy szállodában.

TÖRTÉNELEM

Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az Azincourt-i csata idején, 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a DARTS valamely formáját játszották.

A DARTS SPORT TÖRTÉNELME

A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal Nagy-Britanniában dolgozták ki a 19. század végén és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is. 1896-ban született meg mai formája, ekkor Brian Gamlin helyezett el 20 számot a táblán.

Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Mivel előtte sokan szerencsejátéknak tartották, ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy darts az sport és egy ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb DARTS-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

A sport fejlődése a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult, izgalmas, népszerű sporttá fejlődött. 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a DARTS sportot.
A BDO megalakulását sorra követték más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Új-Zélandon.

1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet a World Darts Federation. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket, a DARTS népszerűsítését. A Világ Darts Szövetsége 1992. december 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget.

SOFT DARTS – DARTS GÉP

A darts sport népszerűségének újabb lökést adott a játék gépesített változata, az úgynevezett soft darts játék. Itt a játék lényege nem változik, viszont a verseny menete leegyszerűsödik, hisz a játék levezetését a gép saját maga végzi el, látványosabbá és szórakoztatóbbá téve ezzel a darts játékot.

SOFT DARTS VERSENYEK

Az európai gép gyártók 1996 végén létrehozták az Európai Darts Uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Megszervezte az évenkénti tíz fordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre, így Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország és Horvátország ad otthont a fordulóknak.

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button