AZ ASZTALITENISZ TÖRTÉNETE

Ebben a bejegyzésben a játék történetét olvashatja. A játékok évezredek óta jelen vannak az életünkben, kialakulásuk ma már történelem. A bejegyzés megváltoztathatja véleményét a játékról. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Asztalitenisz, Pingpong.

TÖRTÉNELEM

Egyes források szerint a korabeli Európában már a 12. században ismertek és játszottak egy, a mai asztaliteniszhez nagyon hasonló játékot.

A asztaliteniszt kedveli, kicsi és nagy, idős és fiatal.
A asztaliteniszt kedveli, kicsi és nagy, idős és fiatal.

A MAI ASZTALITENISZ

A sportág mai formájában a 19. században jelent meg Angliában, ahol eleinte szabadidős szórakozásnak, úriemberekhez méltó testmozgásnak számított. A huszadik század elejére a „pingpong” komoly népszerűséget ért el egész Európában, és ekkorra ismertté vált Ázsiában, elsősorban Koreában, Japánban és Kínában is.

SPORT, SZABÁLYOK KIALAKULÁSA

Elterjedésével párhuzamosan erősödött meg az asztalitenisz versenysport jellege is. Egységesítették a szabályokat, bevezették a 21 pontig tartó szetteket, és az öt pontig tartó szervacserét. Ebben az időben alakultak meg az első sportklubok, és nemzeti szakszövetségek is.

AZ ELSŐ VILÁGVERSENY ÉS MAGYAR SIKEREK

Az első asztalitenisz-világbajnokságra 1926-ban került sor. A Londonban megrendezett eseményen hét ország vett részt. A kezdeti időkben Magyarország nagyhatalomnak számított az asztaliteniszben. A sportág legeredményesebb játékosa a mai napig is az a Barna Viktor, aki 1929 és 1954 között 22 világbajnoki címet szerzett. De híres és eredményes játékos volt Szabados Miklós is, aki 15 világbajnoki aranyérmet szerzett.

ESZKÖZÖK, ÜTŐK FEJLŐDÉSE

A sportág óriási fordulatot vett az 1950-es években, mikor a japánok megjelentek a „hangtalan géppuskával” vagyis a szofttal. Ez a mai napig használt legnépszerűbb ütőborítás elődje volt. Voltak olyan japánok, akik csak a szivacsot ragasztotak az ütőjükre, míg mások szivaccsal és szemcsével befele. Ennek a tökéletesített változata van ma is használatban. A szoft megérkezésével teljesen átrendeződtek az erőviszonyok, sok olyan játékos lépett előre, aki előtte még a középdöntőkig sem jutott.

A KÖZELMÚLT ASZTALITENISZ SPORTÖRTÉNELEME

Az 50-es, 60-as években ázsiai fölény volt kialakulóban, a japánok, majd a kínaiak léptek előtérbe, csak a svédek tudták megszorongatni őket, majd később a sportág „tanítómesterei”, a magyarok Aranycsapata is feliratkozott.

A magyar aranycsapat, vagyis az 1979-ben a phenjani világbajnokságon aranyérmet nyert csapat tagjai: Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor.

A 80-as években a kínaiakon kívül a svédek aranykorszaka következett a „Király” becenévvel illetett Jan-Ove Waldner vezetésével, aki 1982-ben a budapesti Eb-n hazai pályán verte meg a magyar legendát, Klampár Tibort, az egész világon óriási hírnevet szerezve ezzel.

Napjainkban teljes a kínai dominancia, csak néhány európai (a német Timo Boll, a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov és a dán Michael Maze) képes megszorítani őket, illetve Dél-Korea csapata.

Népszerűsége ellenére a pingpong sokáig nem szerepelt az olimpiák műsorán, csak 1988-ban, Szöulban vették fel a hivatalos listára.

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button