A CSOCSÓ TÖRTÉNETE

Ebben a bejegyzésben a játék történetét olvashatja. A játékok évezredek óta jelen vannak az életünkben, kialakulásuk ma már történelem. A bejegyzés megváltoztathatja véleményét a játékról. Oldalunkon a játékot és részletes információit itt találja: Csocsó asztal.

MA MÁR TÖRTÉNELEM

Az első csocsószerű játék elkészítésének időpontját lehetetlen pontosan meghatározni. Hasonló ötlet egymástól függetlenül kialakulhatott egyszerre különböző helyeken, ezért követeli magának több ország is az asztali foci feltalálását.

A futball elterjedésével a csocsó is kezdett ismertté válni. Először asztalra helyezhető, különböző méretű, akár miniatürizált változat is, később pedig megjelentek a már lábakon álló nagyobb méretű asztalok.

Csocsó asztal mint marketing fogás egy sport rendezvényen.
Csocsó asztal mint marketing fogás egy sport rendezvényen.

A LEGRÉGEBBI ASZTAL

Legrégebbi ma is megtekinthető asztalt 1903-ban készítették Franciaországban. Ez egy asztalra tehető, fémből és fából készült, 40 x 90 x 130 cm nagyságú asztali foci, melyen kis emberek függtek a válluknál fogva teleszkópos rudakon. 2000-ben állították ki a Német Futball Szövetség alapításának 100 éves jubileuma alkalmából. Jelenleg Chemnitz-ben, a Német Játékmúzeum állandó kiállításán látható.

KI TALÁLTA FEL?

Paul Bonzini, Párizs mellett, 1927-ben alapította meg a ma is működő Bonzini céget. Bútorokat, konyhaszekrényeket gyártott, majd a szórakoztatóipar felé fordulva 1936-ban legyártotta az első Bonzini csocsóasztalt. Ma a Bonzini a világ egyik vezető csocsóasztal gyártója. A francia szövetség játékosai a mai napig Bonzini asztalokon játszanak.

Lucien Rosengart-t, francia feltaláló, aki 1880-1976-ig élt, és aki valószínűleg még Bonzini előtt megépítette a csocsóasztalát. Rosengart azt állítja, hogy az 1930-as évek végén, a téli időkben találta ki a csocsót unokái szórakoztatására. A csocsót baby-foot-nak nevezte el, melyen a figurák piros fehér kék színbe vannak öltöztetve, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ez a találmány a rendkívüli francia elme találékonyságának az eredménye. Emlékét őrzi a Csehországban és Szlovákiában használt asztal, melyet Rosengart után neveztek el.

Alexandre de Finesterre (1919-2007), aki a spanyol polgárháború idején (1936-1939) egy kórházban unatkozva, körülvéve sérült emberekkel jött elő az ötlettel. Felkeresett egy helyi asztalost, és megépítették a futbolin-nak elnevezett csocsóasztalt a ping-pong asztal mintájára. A legenda szerint 1937-ben szabadalmaztatta, de a papírokat egy viharban elvesztette.

AZ ELSŐ SZABADALOM

Az első szabadalmat a csocsó asztalra 1923-ban jegyezték be az Egyesült Királyságban Harold Searles Thorton neve alatt. Innentől kezdve beindult a csocsóasztal gyártása, fejlesztése. Nemzetközileg változatosabbnál változatosabb asztalok jelentek meg. Világszinten ismertebb típusok közé tartozik a német Tecball, a francia Bonzini, az olasz Garlando, illetve az amerikai Tornado. Magyarországon főleg olasz típusú asztalokon játszanak.

JÁTÉK VAGY SPORT A CSOCSÓ?

Azóta a játékból sport lett. 1950-ben megalakult az első liga a belgáknál. Európában rengeteg liga, egyesület alakult, 1976-ban pedig létrejött az Európai Csocsó Szövetség (European Table Soccer Union).

A 90-es években, amikor a csocsó játékosok nemzetközi versenyek rendszeres látogatói lettek, a kapcsolatok kezdtek kialakulni, már létező szövetségek együttműködésének következtében 2002-ben hivatalosan is jogerőre emelkedett a csocsó országos szövetségeinek nemzetközi szövetsége: az International Table Soccer Federation (ITSF). Alapító tagok: Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Kína és Olaszország. Azóta a tagok listája már a harmincat is meghaladta. Magyarország 2004-ben csatlakozott a szervezethez. (Macsosz).

AJÁNLOTT OLDALAK

Pin It on Pinterest

Ossza meg!
Call Now Button